Dodatki do produkcji pochodzenia naturalnego lub sztucznego, używane dla uzyskania określonej funkcji technologicznej. Substancje złożone – mieszanki lub pojedyncze – single umożliwiają producentom samodzielne mieszanie i tworzenie autorskich preparatów funkcjonalnych. Jeżeli posiadasz własny dział R&D oraz mieszalnię możesz skorzystać z naszej oferty i zyskać dostęp do singli w niezwykle korzystnych cenach hurtowych.

Błonniki
Błonniki

Błonniki w przetwórstwie mięsnym stosuje się dla ich wyjątkowych właściwości, różnych w zależności od materiału pochodzenia i długości włókna. Nawet niewielki dodatek błonnika wpływa na zwiększenie wydajności; zwiększenie wiązania wody i tłuszczu; stabilizowania masy mięsnej, zwłaszcza MOM; zmniejszenia wycieków przechowalniczych; itp. Błonniki są substancjami pochodzenia naturalnego, ich użycie nie obciąża etykiety. Są pozytywnie odbierane przez konsumentów jako substancje wspierające trawienie i zdrowie jelit.

Karageny

Karageny stosuje się w solankach do peklowania wędzonek, jako stabilizator tekstury i krajalności w mielonkach oraz w konserwach, gdzie stabilizują od układ tłuszczowo-mięsny w trakcie obróbki termicznej sterylizującej produkt. Jak wykazuje wieloletnia praktyka karageny są najlepszym dodatkiem do konserw niwelującym galaretę, podcieki i korzystnie wpływającym na krajalność plastrów. Karagen jest produktem naturalnym wytwarzanym z wodorostów morskich.

Karageny
Aromaty

Naturalne i syntetyczne aromaty do użytku w przemyśle spożywczym. Mają na celu wzmocnić smak i aromat produktów jak również nadać pożądany smak zmieniając jego profil.